• Стена плача онлайн ru.begthelord.com
 • сделать ремонт stroy-sila.com
 • 3D Studio Max - 20. Anyagok elkészítése és elhelyezése /oktatóvideó/

  See video

  Az anyagkezelő fontosabb funkciói először pár szóban. Az anyagok között a minta gömbökre kattintva tudunk váltani. Új anyagot a /Standard/ gombra kattintva tudunk betölteni a felugró ablakban kiválaszthatjuk milyen alap anyagot töltsön be a program. Vannak előre elkészítettek és vannak amik csak egy alapot adnak és nekünk kell elkészíteni.

  Az elkészített anyagokat a mintagömbök alatt található /Assign Material to Selection/ gombal tudjuk hozzárendelni az előzetesen kijelölt objektumokhoz. Ha meg szeretnénk jeleníteni az anyagokhoz rendelt texturát a nézetablakban kapcsoljuk be /Show Standard Map In Viewport/ ikont (szintén a mintagömbök alatt található).

  Ha új anyagot szeretnénk készíteni érdemes a render-motorhoz kapcsolódó alap anyagot választani. (pl.: Arch & Design) Az alap beállításai:

  A /Diffuse/ blokk felel a színért illétve ide tölthető be a szín textura.

  A /Reflection/ blokk felel az anyag fényvisszaverési tulajdonságáért amelyet a /Color/ opcióval vagy betöltött textúrával tudunk szabályozni.

  A /Refraction/ blokkban a fény átbocsátást tudjuk szabályozni.

  Az utolsó kiemelendő tulajdonság a /Bump/ illetve /Displace/ map-ek ezeket a /Special Prupose Maps/ szétnyíló menü alatt találunk. A /none/ slotokba tölthető be a textura. Ezek a map-ek felelnek az adott anyagon megjelenő kiemelésekért (pl.: téglafalon a tégla kiemelkedik a fuga síkjából)

  Az anyagok további beállítására nem térnék ki mivel ahány típus annyi féle, de a render-motor váltásával is más anyagok lesznek elérhetők és ahány féle render-motor annyi féle alap anyag, és hozzá tartozó beállítási lehetőség. A fent felsoroltak viszont általánosan igazak így már van némi támpont mit és hol kell keresni.

  Ahhoz hogy egy textúrát meg tudjunk jeleníteni egy adott elemen, hozzá kell adni egy módosítót ami azt vezérli hogy az adott textura milyen formában jelenjen meg. Ez a módosító az /UVW map/ és a kijelölt objektum módosítók /Modify/ fül alatti listából választható ki. Az hogy Milyen legyen az UVW map a /Mapping/ menüpont alatt tudjuk beállítani. Ha a textúrázandó felület sík akkor válasszuk a /Planar/ opciót ha henger a befoglaló forma akkor /Cylindar/ , gömb vagy amorf akkor /Spherical/ ha pedig téglatest akkor a /Box/ opciót válasszuk, ez utóbbi a legtöbbet használt. Ha a textura méret, elhelyezkedését akarjuk befolyásolni akkor az objektumon amihez hozzá van rendelve a módosító jobb klikk-el előhozható a gyorsindító menü itt válasszuk a /Gizmo/ gombot ekkor szerkeszthetővé /move,scale,rotate/ válik az /UVW map/. Ha a módosításokat elvégeztük szintén jobb klikkel-a gyorsindító panelen kattintsunk a /Top Level/ gombra. Ekkor kilép a gizmo szerkesztésből és lezárja parancsot, amíg ezt nem tesszük meg a többi módosító nem aktív.

  Share this
 • Золотое Перо
 • сверление отверстий Днепропетровск
 • резка проемов Днепропетровск
 • демонтаж Днепропетровск
 • стеклянные витрины Киев
 • обработка стекла Киев
 • стеклянные двери Киев
 • стеклянные перегородки Киев
 • зеркало Киев