• Стена плача онлайн ru.begthelord.com
 • сделать ремонт stroy-sila.com
 • 3D Studio Max - 19. Fények beállítása - Mental Ray /oktatóvideó/

  See video

  A fények beállításához először hozzunk létre egy új fóliát amelyen elhelyezzük a fényeket, állítsuk át a render-motort az alapértelmezett /Default Scanline Renderer/-ről /Mental Ray Renderer/-re, Ezt a /Rendering/ menü /Render Setup/ pontjára kattintva a felugró ablakban a /Common/ Fül legalsó szétnyíló menüpontjában /Assign Renderer/ tehetjük meg. Mégpedig a /Production/ sorban található /…/ gombra kattintva. ( Ha ezt nem tesszük meg a későbbikben nem lesznek elérhetők a beépített Mental ray- hez tartozó anyagok.)

  A fényeknek készített fóliát kiválasztva hozzuk létre rajta a napfényrendszert /Daylight/ melyet a létrehozás /Create/ fül, rendszerek /Sytems/ menüpontban találunk. Ha elkészült a módosítók fülön /Modify/ a tulajdonságai között állítsuk át a /Sunlight/ legördülő menüjét /mr Sun/ -ra ,illetve a /Skylight/-ot /mr Sky/-ra.

  A könnyebb fényviszonyok beállításához először rendeljünk minden elemhez egy általános anyagot. Az anyagszerkesztő megjelenítéshez kattintsunk az ikonsoron a /Material Editor/ ikonra, vagy üssük le az /M/ betűt. A szerkesztő részletesebb leírását a következő leckében ismertetem, most csak válasszuk a /Standarad/ gombot és a felugró ablakban keressük ki az /Arch & Design/ típust. A tulajdonságai között pedig a színét /Diffuse/ állítsuk közel fehérre, és a fényvisszaverődését /Reflection/ feketére azaz mattra. Majd rendeljük hozzá az összes geometria elemhez.

  Készítsünk a camerának egy fóliát majd a létrehozás /Create/ fül kamerák /Cameras/ pontjában hozzunk létre egy irányított /Target/ kamerát. A camera kijelölésével a módosítás /Modify/ panelen elérhetők a tulajdonságai melyeknél állítsuk be nekünk megfelelő látószöget. A /Render setup/ –ban a /Common/ fül alatti /Output size/ menüpontban megadható a renderelt kép szélessége és magassága pixelben. És hogy a beállított arány láthatóvá is váljon a perspektíva ablakban a /Perspective/ menüpontra kattintva elsőként válasszuk ki a létrehozott kamerát, majd kapcsoljuk be a /Show safe frame/ menüpontot. Ekkor a perspektíva nézet lehatárolódik az előbb beállított méretarányra így téve lehetővé a pontosabb nézetbeállítást.

  Végezzük el a /Daylight/ finomhangolását melyet a tulajdonsági közötti a /Position/ menüpont alatti /Date, Time and location/ opciót kijelölve, a/ Setup/ gomb aktivá válik. Rákattintva a megjelenő ablakban pontosan beállítható a kívánt helyszín (jelen esetben Budapest) és a pontos időpont. Ezek a beállítások hatással vannak a fény intenzitására, színhőmérsékletére illetve a háttérként megjelenő égbolt színére. Ezzel az alapbeállítások megvannak a finomhangolásokat tetszés szerint végezzük el és addig változtassunk az értékeken, probarenderek kíséretében amíg nem kapunk megfelelő eredményt.

  Share this
 • Золотое Перо
 • сверление отверстий Днепропетровск
 • резка проемов Днепропетровск
 • демонтаж Днепропетровск
 • стеклянные витрины Киев
 • обработка стекла Киев
 • стеклянные двери Киев
 • стеклянные перегородки Киев
 • зеркало Киев